PsychoGR Greek Hacking Scene

Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2005

Mήπως σας έχουν κλέψει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας; Καλύτερα να το ελέγξετε!

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν πλέον μπει στην καθημερινότητά μας. Από τη μία οι πιστωτικές κάρτες που αποτελούν το πλαστικό χρήμα και οι οποίες χρησιμοποιούνται σε όλες τις αγορές που μπορούμε να κάνουμε. Από την άλλη το διαδίκτυο το οποίο γίνεται μέσα με την ημέρα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας κι αποτελεί εκτός από πηγή πληροφοριών και ένα τεράστιο πολυκατάστημα. Στο διαδίκτυο μπορούμε να αγοράσουμε τα πάντα, από βιβλία, προγράμματα και ρούχα μέχρι και μάρκες σε online καζίνο, χρόνο σε video προβολές πορνογραφικού περιεχομένου και πολλά άλλα. Οι περισσότερες αγορές στο διαδίκτυο γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών, Visa ή Mastercard, μια και προσφέρουν ταχύτητα στις συναλλαγές αφού η χρέωση και η διασταύρωση των στοιχείων μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Γι' αυτό έχουν φροντίσει διάφορα on line συστήματα τα οποία συνδέονται με τις διάφορες τράπεζες μέσω των ιστοσελίδων τους και αναλαμβάνουν τις χρεώσεις. Συγκεκριμένα έχουν εμφανιστεί διάφορες πλατφόρμες λογισμικών που αναλαμβάνουν να συνδέσουν τον δικτυακό σας τόπο με τις τράπεζες για αγορές μέσω πιστωτικών καρτών.
Ενώ λοιπόν το ηλεκτρονικό εμπόριο αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι διάφορες απόπειρες "e-ληστείας" των χρημάτων που διακινούνται στο διαδίκτυο. Δεν είναι λίγες οι κλοπές βάσεων δεδομένων πιστωτικών καρτών από hackers. Πολλά και αρκετά μεγάλα site δεν φρόντισαν σωστά την ασφάλεια των αριθμών των πιστωτικών καρτών των πελατών τους με αποτέλεσμα αυτοί να πέσουν στα χέρια επίδοξων ληστών που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες και να τις χρεώσουν διάφορα ποσά για τα οποία ο κάτοχός τους δεν έχει καμμιά ιδέα. Μόνο στην Αμερική έχουν μετρηθεί 700.000 κλεμμένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών μέσω του διαδικτύου τον περασμένο χρόνο ενώ το ποσό που συνολικά κλάπηκε ξεπέρασε το 1 τρισεκκατομύριο δολλάρια.
Στη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού μια εταιρία που ασχολείται με την ασφάλεια διαδικτυακών τόπων κατασκεύασε ένα διαδικτυακό τόπο στον οποίο μπορείτε δωρεάν να τσεκάρετε αν έχει κλαπεί ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας. Το site μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση
http://www.cardcops.com ενώ η υπηρεσία για να τσεκάρετε την κάρτα σας αναμένεται να λειτουργήσει από την Πέμπτη 27 Ιουνίου. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας συγκέντρωσαν τους αριθμούς από διάφορες πηγές στο δίκτυο ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησαν καταχωρήσεις που έγιναν σε κάποια chat rooms. Τα chat rooms έχουν ένα on line σύστημα αναγνώρισης της πιστωτικής κάρτας με μια πολύ μικρή χρέωση. Τα χρησιμοποιούν οι hackers για να ελέγξουν αν έχει αντίκρυσμα ο κλεμμένος αριθμός τους. Επειδή η χρέωση είναι πολύ μικρή είναι πολύ πιθανό να μην πέσει στην αντίληψη του κατόχου της κάρτας στον πρώτο λογαριασμό που θα πάρει. Βέβαια ο επόμενος, υπερχρεωμένος από τον κλέφτη, λογαριασμός σίγουρα θα κερδίσει την προσοχή του. Εκτός από τον έλεγχο στον παραπάνω διαδικτυακό τόπο θα ήταν καλό να αφιερώνουμε και λίγο περισσότερο χρόνο στον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν οι εν λόγω ιστοσελίδες από τις οποίες κάνουμε τις online αγορές μας.